e Güvenlik Okul Politikamız

e Güvenlik Okul Politikamız

Bal Peteği Anaokulu e Güvenlik Okul Politikamız

20.02.2021 236

BAL ANAOKULU E-GÜVENLİK POLİTİKASI

İnternetin günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesiyle birlikte okullar Okul e Güvenlik Politikalarını belirlemek zorunda kaldılar. Hızlı bilgiye erişim sebebiyle velilerimiz okula gelmeden okulumuz hakkında bilgi edinebilir, okulumuzun yeri, konumu, çalışanları, etkinlikleri vb. pek çok konu hakkında bilgilere erişebilirler.  İnternet pek çok fayda ve yeniliğin yanı sıra bilinçsiz kullanım ile bireysel ve toplumsal hayata yönelik pek çok tehdit te barındırmaktadır.  İnternet; bir yandan haberleşme, alışveriş, bilgi edinme, eğlenme, vb pek çok faydalı hizmet sunarken bir yandan da suçlar, suçlular, istismarcılar, siber zorbalar, tacizler, teşhirler gibi pek çok olumsuz olayın yaşandığı veya yaşanmaya başlandığı alanlardır. İnternetten ayrı kalamayacağımız bu çağda, önce eğitimciler ve veliler güvenli interneti nasıl kullanacaklarını bilmelidirler.  Eğitimciler, veliler, medya ve diğer tüm ilgili kişiler tarafından özellikle çocukların, gençlerin, vatandaşların hak ve ihtiyaçlarının korunması için ortak sorumluluk almalıdırlar.

Bal Peteği Anaokulu olarak, çocuklarımızın daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcı olmalarının yanında ailelerini bilinçlendirme çalışmalarını da önemsiyoruz. Bu konuda bilinçlendirme için okulumuzdaki tüm öğretmenlerimizle araştırmalar ve çalışmalar yaparak güvenli internet politikası oluşturduk. Buna göre; Okulumuzda e-güvenliği sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığının Okullarda Sosyal Medyanın kullanılması ile ilgili 2017/12 no'lu genelgesine uygun planlama ve uygulamalar yapılmaktadır.

 İnternetin güvenli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmaya öncülük etmesi için kurulan INSAFE bugün Avrupa´da Güvenli İnternet Merkezinin koordinasyonunu oluşturan bir ağdır. Bu kapsamda her yıl Şubat ayında Güvenli İnternet Günü 2004 yılından bu yana düzenlenmekte ve kutlanmaktadır. Dünyada kutlanan ve Türkiye´de Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu(BTK) koordinasyonunda düzenlenen ''Güvenli İnternet Günü " çeşitli faaliyetlerle her yıl Şubat ayında okulumuzda da kutlanmaktadır. Ülkemizde, Güvenli İnternet Günü etkinlikleri ilk olarak 2010 yılında gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Okulumuz Şubat 2021 tarihinde Esafety Label ağına üye olmuştur ve 2019 yılı itibariyle de güvenli internet gününü kutlamaktadır.

 

E –GÜVENLİK POLİTİKAMIZIN AMACI

Dijital teknolojiler okul çağı çocukları için de olağanüstü imkânlar ve fırsatlar sunuyor. Çocuklar da internet ortamının sağladıklarıyla bilgiye, eğlenceli oyunlara ve benzeri etkinliklere kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyorlar. Ancak, dijital teknolojilerin sağladığı bu harika imkanların yanında, çocuğun zihinsel, ruhsal ve fiziksel saldırılarla, tuzaklarla karşılaşması tehlikesinin varlığı da hafife alınamaz bir gerçekliktir. Örnek vermek gerekirse internet ortamındaki bir çocuğun istem dışı da olsa karşısına çıkan bir reklamı izleme yoluyla ya da arama motoruna bilerek bilmeyerek yazacağı yanlış bir kelime sebebiyle uygun olmayan bir siteye girmesi mümkündür ya da çocuğun merakını kışkırtan bir görsel onu zihinsel, duygusal ya da fiziksel olarak tehlikeye düşürecek ortamlara sürükleyebilir. Yukarıda kısaca söz edilmiş olan tehlikelerden çocuğu korumanın en emin yolu, onu internet ortamından tamamen uzak tutmaktır. Ancak çok hızlı gelişen dijital teknolojiler sebebiyle ve ne yazık ki, çocuğu internet ortamından tamamen uzak tutmak mümkün olmamakta, tamamen yasaklamak sorunu çözmemektedir. Kaldı ki çevresel etkenler ve ebeveyn tutumları sebebiyle internet ortamlarını tamamen yasaklamak ve erişimi engellemek imkânsız bir hal almıştır. Bu sebeple çocuğu internet ortamının oluşturduğu tehlikelerden korumak için tamamen yasaklamaya çalışmaktan daha etkili tedbirler bulmak zorunluluğu vardır. İnternetin olumsuz tehlikelerine karşı çocukların kendisini koruması için çocuğa bilgi, bilinç ve davranış kazandırmaktan, bu hedef için çaba harcamaktan daha etkili bir yol kalmamaktadır. Bu çalışmada anaokullarında ancak aile katılımları ile olur.  

               Bal Peteği Anaokulu okul politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için gerekli çalışmalar yapıyoruz. E Twinning portalında yaptığımız projeler ile ailelerimizin denetiminde bilgisayar, tablet ya da telefonlarla belirlenmiş saatlerde birlikte internete girilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca okulumuzda çocukların internet başında saatlerce vakit geçirmelerini önlemek adına aile katılımlı etkinlikler yapılmaktadır. Bu etkinlikler ile anne babalar çocukları ile daha kaliteli vakit geçirme imkânı bulmaktadırlar. Çocuklar da anne babaları ile gerekli vakti geçirdikleri için internette daha az zaman geçirmektedirler. Amacımız kalıcı davranış değişikliğidir. Bu nedenle, okul politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için kararlı bir şekilde uygulamalar gerçekleştiriyoruz.

 

 

GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI KURALLARI

1.      İnternet kullanımı eğitimsel erişimin önemli bir özelliğidir ve tüm çocuklar bütünleşik okul müfredatının bir parçası olarak sorunlarını yanıtlamak için stratejiler geliştirmelerini destekleyecek ve onlara yardımcı olacak yaşa ve yeteneğe uygun eğitim alacaklardır.

2.      Okulun internet erişimi eğitimi geliştirmek ve genişletmek için sağlanmıştır. • Çalışanların tüm üyeleri, çocukları korumak için tek başına filtrelemeye güvenmeyeceklerinin farkındadır ve gözetim, sınıf yönetimi ve güvenli ve sorumlu kullanım eğitimi önemlidir.

3.      Okula ait cihazlar, okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikasına uygun olarak ve uygun güvenlik ve güvenlik önlemleri alınarak kullanılacaktır.

4.      Personel üyeleri, web sitelerini, araçlarını ve uygulamalarını sınıfta kullanmadan önce veya evde kullanmayı önerirken daima ön bilgi alacaktır.

5.      Öğrenciler, bilginin konumlanması, alınması ve değerlendirilmesi becerileri de dahil olmak üzere, İnternette araştırmada etkili kullanımı konusunda eğitilecektir.

6.      Okul, personelin ve öğrencilerin İnternet´ten türetilen materyallerin telif hakkı yasalarına uygun olmasını ve bilgi kaynaklarını kabul etmesini sağlayacaktır.

7.      Öğrencilere, okudukları ve ya gösterilen bilgilerin doğruluğunu kabul etmeden önce eleştirel düşünmeleri öğretilecektir.

8.      Öğretmen ve öğrencilerimiz okulda sadece Milli Eğitim Bakanlığının denetimindeki internet ağını kullanabilirler.

9.      Okulumuz internet ağına MEB SERTİFİKA güvenlik dosyası yüklenmeden internet ağına bağlanılamaz.

10.  Okul içerisinde proje için bile olsa sadece öğretmenlerin kayıtlı cihazları kullanılır.

11.  Diğer proje partnerleri ile iletişim ve görüntülü iletişim öğretmenler tarafından okul saatlerinde yapılmaktadır.

12.  E-güvenlik politikamız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan güvenli internet çerçevesine dâhildir. ( Milli Eğitim Bakanlığı 2017/12 Sayılı Genelge)

13.  Çalışanların tüm üyeleri, çocukları korumak için tek başına filtrelemeye güvenmeyeceklerinin farkındadır ve gözetim, sınıf yönetimi ve güvenli ve sorumlu kullanım eğitimi önemlidir.

14.  Tüm okul ait cihazlar, okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikasına uygun olarak ve uygun güvenlik ve güvenlik önlemleri alınarak kullanılacaktır.

15.  Personel üyeleri, web sitelerini, araçlarını ve uygulamalarını sınıfta kullanmadan önce veya evde kullanmayı önerirken daima değerlendirecektir.

16.  Öğrenciler, bilginin konumlanması, alınması ve değerlendirilmesi becerileri de dahil olmak üzere, internette araştırmada etkili kullanımı konusunda eğitilecektir.

17.  Okul, personelin ve öğrencilerin İnternet´ten türetilen materyallerin telif hakkı yasalarına uygun olmasını ve bilgi kaynaklarını kabul etmesini sağlayacaktır.

 

CEP TELEFONU KULLANIMI

    Öğretmenler cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanmaları (. Cep telefonlarının varlığı yıkıcı olabilir ve aldatma ve zorbalık gibi yıkıcı davranışlara neden olsa da, bulundukları yer ve kullanım hakkında sıkı bir politika yürürlükte olduğu sürece, sınıfta proaktif ve yaratıcı bir şekilde kullanıldığında benzeri görülmemiş fırsatlar sunabilirler.) ancak ders saatleri içinde öğretmen, personel ve stajyerlerin cep telefonlarını acil durumlar dışında kullanmamaları kararı oy birliği ile alınmıştır.

1.      Cep telefonu kameralarının (fotoğraf ve video) kullanılmayacağı durumlar;

Tuvaletler ve çok amaçlı salonları gibi yasaklanmış yerlerde 

İnsanları ve etkinliklerini bilgileri ve izinleri olmadan kaydetmek

2.      Okulumuz öğrencilerinin yaşları küçük olduğu için okula hiçbir şekilde cep telefonu, tablet getirmesine kullanmasına izin verilmeyecektir.  

3.      Okul politikanız, Öğretmenler, Personel ve Stajyer öğrenciler tarafından cep telefonlarının taşınması ve kullanılması ile ilgili kuralları içerir; bunun okul boyunca sürekli uygulanmasını sağlamaktayız. Politika en azından aşağıdaki soruları cevaplamalıdır:

4.      Okul sahalarında cep telefonlarının kullanımı eğitim dışında yasaklanmıştır.

5.      Kabul Edilebilir Kullanım Politikasında, dijital teknolojilerin sınıfta nasıl kullanılabileceği ve kullanılamayacağına ilişkin tedbirler alınmıştır.

6.      Cep telefonu politikası gözden geçirilir ve politikanın ihlali oluştuğunda alınacak önlemler ile ilgili personel ile düzenli toplantılar yapılır.

7.      Ebeveynlere okulun cep telefonu politikasıyla, bu önlemlerin neden alındığını ve politikanın ihlalinin ne gibi olası sonuçlar ortaya çıkarabileceğine ilişkin bilgi verilir

8.      Amacı dışında kullanılan, cep telefonuna el konulması durumunda, telefonda özel verilerin korunmasını sağlamak için, Okul İdaresine vermeden önce telefon kapatılmalıdır. Cep telefonu sahibine verilene kadar güvenli bir yerde tutulmalıdır.

9.      Fotoğraflar veya videolar çekmek için ziyaretçiler ve ebeveynler tarafından cep telefonlarının veya kişisel cihazların kullanılması, okul resim kullanımı politikasına uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

 

OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

1.      Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmî web sitesi, okul dergisi, gazete, eTwinning portalı vb. okul tanıtımlarında veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir.

2.      Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak, bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

3.      Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak okulun resmî web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

4.      Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

5.      Öğrencileri içeren fotoğraflar dikkatlice seçilecek ve öğrencilerin net olarak kimliklerinin tespit edilmesine izin verilmeyecektir.

6.      Fotoğraflar yakından ve öğrencinin karşı cephesinden çekilmeyecektir, Çalışmalar sadece öğrencinin ebeveynlerinin izni ile yayınlanabilir.

7.      Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.

 

E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA

1.      Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir.

2.      Türkçe Dil Etkinlikleri, Matematik Etkinlikleri, Fen ve Doğa Etkinlikleri, Müzik, Oyun ve diğer etkinliklerde tablet ve telefonlar pedagojik eğitim aracı olarak kullanılmaktadır.

3.      Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi tüm öğretmenlerimiz tarafından sağlanmıştır.

4.      MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.

 

VELİLERE E-GÜVENLİKLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Okulumuzda, belirli aralıklarla velilere yönelik e güvenlik hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Bununla ilgili olarak okulumuzda yapılan veli toplantılarında gündem maddelerine alınmakta ve okul web sayfasından bilgilendirme yazıları paylaşılmaktadır.

 

OKUL PERSONELİNİN E GÜVENLİK İLE İLGİLİ EĞİTİMİ

Personelin tümüne; profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) temelde çeşitli şekillerde sağlanmaktadır. eTwinning mesleki gelişim portalından çevrimiçi seminer ve online mesleki gelişim etkinliklerine katılmakta ve yeni gelişmeleri takip etmektedirler. Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanır, tartışılır ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilir. Okul personelinin hepsi, davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkındadır. Personel, İnternet trafiğinin izlenebileceğini ve tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkındadır. Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir.

 

OKULUMUZDA GÜVENLİ İNTERNET GÜNÜ

Okulumuzda her yıl 'Güvenli İnternet Günü " çeşitli faaliyetlerle Şubat ayında kutlanmaktadır. Okul öğretmenlerimiz eTwinning portalında da etkinlikler planlamaktadır. Ayrıca velilere e güvenlik hakkında yazılarla bilinçlendirme yapılmaktadır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişlerle etkin katılım sağlanmaktadır. E-safety okulun tüm personelinin sorumluluğundadır. (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye´de resmi sayfası ile veli ve öğrencilere tanıtılmaktadır.